به گزارش مشرق، تصمیمات لحظهآخری، بیتوجهی به آییننامه و اجرا نشدن قانون اتفاقی تکراری در لیگ والیبال ایران است اما امسال مجموعهای از همه این مشکلات را یکجا دارد. فدراسیون والیبال به آییننامهای که خود نوشته عمل نمیکند و مسوولین فدراسیون گاهی حتی یک دقیقه هم به حرف خود پایبند نمیمانند.
در این گزارش به مجموعه گسترده تخلفات در برگزاری لیگ برتر پرداختهایم. اگرچه شاید به خاطر زیاد بودن این تخلفات، نوشتن درباره همه آنها ممکن نباشد.
زمانبندی برای هیچ
پس از آنکه همهگیری ویروس کرونا فصل گذشته لیگ برتر والیبال ایران را نیمهکاره گذاشت، فدراسیون والیبال تصمیم گرفت فصل جدید مسابقات را زودتر از همیشه و از میانه شهریور آغاز کند.
۱۷ اردیبهشت فدراسیون والیبال به صورت رسمی، زمانبندی ثبت نام تیمها در لیگ برتر را اعلام کرد. ۳۱ خرداد آخرین فرصت اعلام آمادگی باشگاهها، ۱۵ تیر آخرین فرصت ارسال برگه تسویهحساب مالی، ۲۵ تیر آخرین فرصت ثبتنام تیمها و واریز مبلغ ورودی، ۱۰ مرداد آخرین فرصت ارائه مدارک و ثبت قرارداد بازیکنان و ۲۰ مرداد به عنوان روز قرعهکشی تعیین شد اما در عمل خبری از اجرای این زمانبندی نبود.
در نخستین روز تیر و یک روز پس از پایان مهلت اعلام آمادگی تیمها، شهرام عظیمی رییس کمیته رویدادها و مسابقات فدراسیون از اعلام آمادگی ۱۲ تیم خبر داد که البته نامی از آنها برده نشد.
بر اساس قانون دیگر هیچ تیمی نباید وارد مسابقات میشد اما امروز قرار است لیگ برتر با ۱۵ تیم آغاز شود. از میان همین ۱۲ تیم هم تا ۱۵ تیر فقط ۸ تیم تسویهحساب کرده بودند. سایت فدراسیون والیبال روز ۱۶ تیر به نقل از میلاد تقوی دبیر فدراسیون این خبر را اعلام کرد. ۲۵ تیر هم خبر دیگری با عنوان «خطر حذف برخی تیمهای نامدار از لیگ برتر مردان سال ۹۹» در سایت فدراسیون منتشر میشد که از تعیین تکلیف بدهی فقط ۹ تیم خبر میداد. با این شرایط مشخص نیست چطور ۱۵ تیم توانستند وارد لیگ شوند.
اما ۲۹ تیر یعنی چهار روز پس از آخرین فرصت واریز مبلغ ورودی، سایت فدراسیون خبر داد که «خودروسازان در لیگ برتر ماندنی شدند.» مدیران باشگاههای سایپا و پیکان با محمدرضا داورزنی دیدار و تکلیف بدهیهای خود را تعیین کردند.
بیشتر بخوانید:
چه کسی هدایت والیبال ایران را برعهده میگیرد؟
در همان روز عظیمی ۱۲ تیم را نام برد که حضور آنها در لیگ برتر قطعی شده است. شهرداری ارومیه، هراز آمل، فولاد سیرجان، شهرداری گنبد، سپاهان، هورسان رامسر، آذرباتری ارومیه، شهداب یزد، خاتم اردکان، شهرداری ورامین، پیکان و سایپا تیمهایی بودند که به گفته رییس کمیته مسابقات، شرکت آنها در لیگ قطعی است و شهرداری اراک، پیام خراسان و راهیاب ملل هم سه تیمی بودند که عظیمی از آنها به عنوان تیمهایی که در مسابقات شرکت نمیکنند نام برد.
در نهایت هم مراسم قرعهکشی با حضور ۱۴ تیم برگزار شد و البته امروز قرار است لیگ با ۱۵ تیم آغاز شود.
قرعهکشی یا چیدن تیمها؟
شاید تنها بخش زمانبندی که عملی شد، برگزاری مراسم قرعهکشی در روز ۲۰ مرداد بود. اما در همین مراسم هم چیزی به معنای «قرعهکشی» وجود نداشت بلکه برنامه مسابقات با سلیقه مسوولین کمیته مسابقات چیده شد.
در این مراسم اعلام شد که شیوه رویارویی تیمها نه بر اساس قرعه، که با سیدبندی بر اساس رتبه فصل گذشته آنها تعیین میشود. اما نکته عجیب اینجا بود که این سیدبندی هیچ ربطی به رتبه فصل گذشته نداشت. در لیگ نیمهتمام گذشته، شهرداری گنبد در رده هفتم قرار گرفت اما در سیدبندی فصل جدید پنجم حساب شد. هراز آمل هم که در فصل گذشته حضور نداشت، در این فصل جایگزین کاله شد در رتبه هفتم سیدبندی قرار گرفت. اگر فدراسیون، هراز را یک تیم جدید حساب میکرد که باید در سید دوازدهم قرار میداد. اگر هم قرار بود رتبه کاله حساب شود که باید هزار به سید پنجم میرفت. مشخص نیست بر چه اساسی جای هراز و شهرداری گنبد تغییر کرد. فولاد سیرجان هم از رتبه هشتم فصل قبل به سید ششم این فصل آمد.
سیدبندی تیمها برای فصل جدید
تسویهحساب یا تصفیهحساب
سالهاست مسوولین فدراسیون و سازمان لیگ، تسویه بدهیها را شرط حضور در لیگ برتر اعلام میکنند اما هیچگاه هم به آن عمل نمیشود. همین امسال هم بارها بر این موضوع تاکید شد اما تا همین امروز هم بسیاری از تیمهای لیگ برتری بدهکار هستند.
در همان مراسم قرعهکشی لیگ برتر، وحید مرادی مشاور عالی رییس فدراسیون که ریاست جلسه را بر عهده داشت خطاب به محمد ترکاشوند سرمربی پیکان اعلام کرد که این باشگاه بیش از یک میلیارد و هشتصد میلیون تومان بدهی دارد و نمیتواند در لیگ شرکت کند اما حتی یک دقیقه هم بر موضوع خود ایستادگی نکرد و پیکان در قرعهکشی وارد شد. برای کسی هم روشن نشد که مدیرعامل باشگاه در دیدار ۲۹ تیر خود با داورزنی تکلیف کدام بدهی را روشن کرده بود.
پارسال سایت فدراسیون والیبال در یکی از خبرهای خود به جای کلمه تسویهحساب از عبارت «تصفیهحساب» استفاده کرد. وقتی این اتفاق با تمسخر بسیاری از اهالی والیبال روبرو شد، روابط عمومی فدراسیون فرهنگ لغت را زیر و رو کرد تا شاید بتواند این اشتباه عجیب را توجیه کند. شیوه برخورد فدراسیون با بدهکاران، مثل همان توجیه روابط عمومی خندهدار است.
خارجیهای غیرقانونی
در ماده ۲۸ آییننامه لیگ آمده است که «هر باشگاه می تواند ۲ بازیکن خارجی که عضو تیم ملی کشور متبوع باشد و یا در سه سال گذشته عضو بوده باشد» به خدمت بگیرد. امسال شهداب یزد یک بازیکن برزیلی، هورسان رامسر ۲ بازیکن برزیلی و خاتم اردکان یک بازیکن مونتهنگرویی به خدمت گرفتند اما از این جمع فقط «رایکو اشتروگر» پاسور تیم خاتم عضو تیم ملی کشورش بوده است.
ویکتور آرائوجو بازیکن شهداب و برونو داسیلوا و الکساندرو ناسیمنتو بازیکنان هورسان، حتی یک بار از نزدیکی اردوی تیم ملی برزیل هم رد نشدهاند.
البته این ماده از همان ابتدا هم انتقادات زیادی به دنبال داشت زیرا چنین قانونی حتی در لیگهای معتبر روسیه، لهستان و ایتالیا هم وجود ندارد. با این وجود وقتی قانونی نوشته میشود، باید اجرا شود وگرنه نگارش آییننامه چه دلیلی دارد؟
مدیر نیمهوقتِ سهشغله
شهرام عظیمی درحالی کمیته رویدادها و مسابقات فدراسیون را اداره میکند و نقش اول را در نگارش این آییننامه برعهده دارد که به صورت پارهوقت در فدراسیون مشغول به کار است. در این ماهها عظیمی حتی در مقطعی سهشغله هم شد. او به صورت همزمان کارمند وزارت ورزش، سرپرست کمیته مسابقات فدراسیون و قائممقام باشگاه استقلال بود.
در این شرایط شاید چندان هم عجیب نباشد که آییننامهای پر اشکال نوشته شود و همان هم اجرا نشود.
شهرام عظیمی رییس کمیته مسابقات فدراسیون والیبال در مقطعی سهشغله بود
ورود تیم پانزدهم
۱۲ شهریور دقیقا یک هفته پیش از آغاز لیگ، فدراسیون اعلام کرد که شهرداری قزوین «به دلیل عمل نکردن به تعهدات خود از لیگ برتر کنار گذاشته و تیم شهروند اراک جایگزین آن شد.» مشخص نیست چگونه تیمی که به تعهدات خود عمل نکرده است قرار بود در لیگ برتر شرکت کند که حالا کنار گذاشته شود. از سوی دیگر شهروند اراک هم بدون اینکه مراحل زمانبندی را به درستی پشت سر بگذارد جانشین این تیم شد.
فقط چهار روز بعد شهرداری قزوین به لیگ برگشت و لیگ برتر ۱۵ تیمی شد. در تبصرههای ۷ و ۸ آییننامه به صراحت آمده است که لیگ برتر باید با حضور ۱۲ تیم برگزار شود و «بر حسب شرایط و با صلاحدید فدراسیون تعداد تیمها تا ۱۴ تیم میتواند افزایش یابد.» اما از نظر مسوولین فدراسیون، این قانون هم برای عملنکردن نوشته شده نه اجرا شدن.
لیگی که برنامه ندارد
مسابقات امروز آغاز میشود ولی هیچکس نمیداند هفته آینده کدام تیم با کدام تیم مسابقه دارد چون هیچ برنامهای اعلام نشده است. همین برنامه یک هفتهای هم ماجرای عجیبی داشت.
در روز ۱۲ شهریور و یک ساعت پس از آنکه شهرداری قزوین از مسابقات کنار گذاشته شد، فدراسیون برنامه نیمفصل نخست را اعلام کرد. اما در این برنامه هم نام شهرداری قزوین وجود داشت و هم نام شهروند اراک. به جای آنها نام تیم راهیاب ملل حذف شده بود. به نظر میرسد فدراسیون در دوراهی بین کنار گذاشتن شهرداری قزوین و راهیاب گیر کرده بود.
این اشتباه، برنامه را از سایت فدراسیون حذف کرد. یک روز بعد برنامه جدید اعلام شد ولی وقتی لیگ ۱۵ تیمی شد، این برنامه جدید هم بلااستفاده ماند. فدراسیون روز ۱۶ شهریور برنامه هفته نخست را اعلام کرد و تا همین امروز هم خبری از برنامه کامل مسابقات نیست.
محمدرضا داورزنی رییس فدراسیون والیبال و مجموعه تحت مدیریت او همچنان در اجرای صحیح لیگ ناکام هستند
پروتکلی که دیر رسید
تقوی دبیر فدراسیون روز سوم شهریور گفت که «ستاد مقابله با کرونا، کلیات پروتکل فدراسیون والیبال را تایید کرد.» اما تا همین امروز هم خبری از پروتکل نهایی نیست.
۱۶ شهریور وقتی برنامه هفته نخست اعلام شد، در خبر فدراسیون آمده بود که مسابقه تیمهای هورسان و سایپا به دلیل مثبت شدن آزمایش ۱۱ عضو تیم هورسان برگزار نمیشود. اما فقط یک روز بعد، کمیته مسابقات فدراسیون، پروتکل اولیه و غیر رسمی تمرینات و مسابقات والیبال را اعلام کرد. در این پروتکل آمده است که هر تیم برای شرکت در مسابقات باید ۹ بازیکن غیرمبتلا داشته باشد.
به این ترتیب نادر انصاری دبیر کمیته مسابقات گفت که مسابقه هورسان و سایپا هم برگزار میشود چون هر تیم ۲۰ بازیکن دارد و هورسان حتی با وجود تعداد زیاد کرونایی، ۹ بازیکن سالم در اختیار دارد. در خبر فدراسیون آمده که این پروتکل به تایید ستاد مقابله با کرونا رسیده است. قابل باور است که کمیته مسابقات از جزئیات پروتکلی که خود نوشته و برای تایید به ستاد مقابله با کرونا فرستاده آگاه نباشد؟ چطور ممکن است در ۲ روز پیاپی تصمیم برای برگزاری یک مسابقه تغییر کند؟
پلی استراتژیک برای قانونشکنی
دیروز سایت فدراسیون والیبال در آستانه آغاز لیگ برتر گزارشی با عنوان «لیگ برتر سال ۹۹، پلی استراتژیک برای دستیابی به آرمان والیبال ایران در المپیک» منتشر کرد. هیات رییسه فدراسیون چند روز پیش حضور در نیمهنهایی المپیک را به عنوان آرمان والیبال ایران تعیین کرد. اگر قرار باشد این لیگ بیبرنامه و بیقانون پل رسیدن به آرمان باشد، پیشبینی اتفاق آن سوی پل چندان دشوار نیست.